Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 24 ώρες τεχνικοί μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη ομάδα τεχνικών για την επίλυση οποιουδήποτε τεχνικού ζητήματος μας απασχολεί.
Πώς να προστατεύσω τις ηλεκτρικές συσκευές από υπέρταση και διακοπές ρεύματος
Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτο, κυρίως λόγω της γεωγραφικής δομής των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών, και συχνά λόγω των καιρικών φαινομένων – κεραυνοί – προκαλούνται βλάβες στο δίκτυο διανομής ρεύματος.
Αυτές οι διακοπές ρεύματος, ή η απότομη εναλλαγή της τάσης ρεύματος, είναι ικανές να προξενήσουν μεγάλες ζημιές σε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή, ιδιαίτερα σε αυτές που μετράνε περισσότερα χρόνια χρήσης.
Όλοι έχουμε ακούσει από κάποιον στο κοντινό μας περιβάλλον, όπου μια ηλεκτρική συσκευή “κάηκε” μετά από κάποια απότομη αυξομείωση στην τάση του ρεύματος.
Οι συσκευές που πλήττονται συνήθως και υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια ή γραφεία, είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία ηλεκτρική κουζίνα, ένα ψυγείο, μία τηλεόραση κ.ο.κ.
Όπως ισχύει όμως και στις περιπτώσεις του backup δεδομένων, αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις, έτσι και στην περίπτωση αυτή, αγνοούμε ότι με ένα οικονομικό κόστος μπορούμε να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες ηλεκτρικές συσκευές μας.
Λόγοι αυξομείωσης ηλεκτρικού ρεύματος
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, οι εναλλαγές στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούν να αποφευχθούν. Η ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τους καταναλωτές όταν πρόκειται να κάνει έργα με Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.
Παρόλα αυτά το ρεύμα είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, οπότε θα πρέπει εμείς να κάνουμε κάποιες ενέργειες, με τον ηλεκτρολόγο μας, για να αποφύγουμε βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές μας.
Λόγοι που προκαλούν βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές
- Η πτώση κεραυνού
- Βραχυκύκλωμα από διάφορα πτηνά
- Βλάβη σε υπόγειο καλώδιο ή πυλώνα εναέριου δικτύου της ΔΕΗ
- Όταν επανέρχεται το ρεύμα μετά από διακοπή (όχι προγραμματισμένης)
Οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές έχουν ενσωματωμένες ασφάλειες προκειμένου να μην προκληθεί βλάβη από κάποια αυξομείωση τάσης, και όμως, η προστασία αυτή πολλές φορές δεν επαρκεί.
Η ΔΕΗ προτείνει την αποσύνδεση των συσκευών μας από την πρίζα όταν γίνονται διακοπές ρεύματος, κάτι που σίγουρα κανείς μας δεν κάνει, καθώς δεν είναι καθόλου βολικό.
3 τρόποι να προστατεύσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές
Αλεξικέραυνο
Ένας τεχνικός μπορεί να εγκαταστήσει ένα μηχάνημα αντικεραυνικής προστασία στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού μας, προκειμένου να υπάρχει προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μας από την υπέρταση που μπορεί να δημιουργήσει ένας κεραυνός.
Ο ρόλος του αντικεραυνικού (αλεξικέραυνου) είναι να “στείλει” στη γη (έδαφος) το ρεύμα που δημιουργείται από τον κεραυνό.
Πολύπριζα ασφαλείας
Ο σκοπός ενός καλού πολύπριζου είναι η προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών, καθώς η τροφοδοσία τους είναι συγκεκριμένης ισχύς, για να προστατεύονται από τους κεραυνούς και τις αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος του δικτύου. Για ασφάλεια, όταν η κατανάλωση υπερβεί τα 3500W, γίνεται άμεση διακοπή της παροχής.
UPS (Συσκευή αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος)
Ένα UPS (Uninterruptible Power Supply) θα κρατήσει τις συσκευές μας ενεργές και προστατευμένες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το μοντέλο.
Το καλό είναι ότι εξασφαλίζουν σταθερή τάση και συνεχή παροχή ρεύματος όταν υπάρξει διακοπή.
Το UPS συνδέεται σε μια ηλεκτρική συσκευή προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία του σε περίπτωση έντονων αυξομειώσεων της τάσης.
Επίσης, η χρήση ενός UPS μας δίνει το περιθώριο 10 λεπτών περίπου για να αποθηκεύσουμε ότι εργασία έχουμε ανοιχτή, όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστή, ή να απενεργοποιήσουμε με ασφάλεια την όποια ηλεκτρονική συσκευή χρησιμοποιούμε.
Οι μη προστασία των ηλεκτρικών συσκευών από διαταραχές της ηλεκτρικής τάσης ή υπερφόρτωση έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών βλαβών που μόνο ένας επαγγελματίας τεχνικός θα μπορέσει στην καλύτερη περίπτωση να επισκευάσει.
Η ΔΕΗ, πάντως, χορηγεί χρηματικό ποσό σε καταναλωτές που έχουν υποστεί βλάβη ηλεκτρικών συσκευών, λόγω τυχαίας διακοπής του ουδετέρου αγωγού του δικτύου Χαμηλής Τάσης, αρκεί να μπορεί να αποδειχθεί!
Σίγουρα πάντως, ο συνδυασμός των παραπάνω προτάσεων και η ορθή χρήση και συντήρηση των συσκευών μας, είναι η καλύτερη λύση για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο!
Τα καταρτισμένα συνεργεία στην Αθήνα ηλεκτρολόγοι είναι σε θέση να αναλάβουν: service τηλεοράσεων, επισκευές ψυγείων, επισκευές πλυντηρίων, αλλά και την επισκευή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρολογικής ή ηλεκτρονικής συσκευής που βρίσκεται στην κατοχή σας.
Δείτε περισσότερα για βλάβες οικιακών συσκευών:
- Επισκευή τηλεοράσεων: Γιατί δεν ανοίγει η συσκευή της τηλεόρασης
- Service ηλεκτρικών συσκευών, τι πρέπει να κάνετε και τι όχι
- Συμβουλές για να φτιάξετε ένα σπίτι ασφαλές για τα παιδιά σας
- Συμβουλές για να μειώσετε τον λογαριασμό ΔΕΗ και την κατανάλωση ρεύματος
- Πως να κάνετε ανακαίνιση στα ηλεκτρολογικά του χώρου σας
Μας έχει χαλάσει το ψυγείο, Γλυφάδα είμαστε…