4 Τρόποι για να κάνετε Οικονομία στο Ρεύμα
Ναι, υπάρχει τρόπος για οικονομία στο ρεύμα. Και σίγουρα δεν είναι ανάγκη να γυρίσουμε σε επιλογές παλαιών χρόνων όπως για παράδειγμα η λυχνία ή η λάμπα πετρελαίου. Ούτε είναι ανάγκη να μπείτε στη διαδικασία εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος, για να ξεκινήσετε την οικονομία.
Η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει ακολουθώντας κάποιες πολύ απλές συμβουλές που θα σας δώσουμε παρακάτω.
Χρησιμοποιήστε σωστά τις ηλεκτρικές σας συσκευές
Όλοι έχουμε κάνει το λάθος, ή αν θέλετε σπατάλη, να αφήνουμε το φως του καθιστικού (ή άλλου δωματίου) μας ανοιχτό και να μετακινούμαστε σε άλλα δωμάτιο. Αν όμως κλείνουμε τα φώτα στα δωμάτια που δε χρειαζόμαστε ή χαμηλώσουμε αυτά του καθιστικού όταν δεν είναι και τόσο απαραίτητα, μπορούμε να επιτύχουμε μείωση του ρεύματος έως και 15%. Μπορείτε επίσης, τις πρωινές ώρες, να ανοίγετε τα παράθυρα ή τα στόρια από τα παράθυρα και, διατηρώντας καθαρά τα τζάμια, να μπαίνει άπλετο φως στο δωμάτιο (ειδικά τους εαρινούς μήνες). Δεν είναι απαραίτητα τα φώτα, σωστά;
Οι τεχνικοί προτείνουν να κλείνετε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν αυτές δε χρειάζονται. Το κλείσιμο της τηλεόρασης, του εκτυπωτή και του φαξ, μας γλυτώνουν πολλά χρήματα. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι και αυτός επιζήμιος για την τσέπη μας, όταν αμελούμε να τον κλείσουμε. Υπολογίζεται ότι αν αφήσουμε τον υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής για ένα χρόνο, σπαταλάμε άσκοπα 15 ευρώ, σύμφωνα με τη WWF. Αναφέρεται επίσης ενδεικτικά, ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός εκτυπωτή ( μη ενεργειακά αποδεκτός) ανέρχεται στα 54€ το χρόνο, ενώ αυτό του ψυγείου στα 25€.
Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, η ηλεκτρική κουζίνα και ο φούρνος και το ψυγείο είναι οι πιο επιζήμιες ενεργειακά συσκευές στο σπίτι μας. Το κλιματιστικό είναι επίσης πολύ επιζήμιο για την τσέπη μας, γιαυτό και συνίσταται η περιορισμένη χρήση του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίστοιχα το χειμώνα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη χρήση της ηλεκτρικής θερμάστρας και να την ανάβουμε σε περιπτώσεις που δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μόνο με την περιορισμένη χρήση της επιτυγχάνουμε την οικονομία.
Μερικά επιπλέον tips για εφαρμογή στο νοικοκυριό:
- Αν είναι χειμώνας και ψήνεται κάτι στο φούρνο, μόλις είναι έτοιμο και το βγάλετε, αφήστε την πόρτα της κουζίνας σας ανοιχτή. Η θερμότητα θα εξαπλωθεί στο χώρο και με θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τη θέρμανση.
- Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου σας σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία που θα σας επιδείξει ο ψυκτικός σας, ανάλογα με την περιοχή που μένετε και μην την αλλάζετε.
- Μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του ψυγείου σας, ούτε να την αφήνετε ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσοχή μη βάλετε ζεστά τρόφιμα στη συντήρηση.
- Αλλάξτε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε οργανώστε τις δουλείες που θέλετε να κάνετε με ζεστό νερό, όλες μαζί ( μπάνιο κάποιου από την οικογένεια, πλύσιμο πιάτων ή πλύσιμο ρούχων στο χέρι). Μην αφήνετε συνέχεια ανοιχτό το θερμοσίφωνα και περιορίστε το άνοιξε-κλείσε, όπως και με το ψυγείο
Εκμεταλλευτείτε το Νυχτερινό τιμολόγιο
Τίθεται συνήθως σε ισχύ, κάθε Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τέλη Απριλίου και προβλέπει τμηματικό ωράριο 15:30-17:30 και 02:00-08:00.
Η χρέωση των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος στο τιμολόγιο Γ1Ν περιλαμβάνει δυο περιόδους χρέωσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου: την περίοδο της Κανονικής Χρέωσης (κανονική τιμή όπως στο τιμολόγιο Γ1), και την περίοδο της Μειωμένης Χρέωσης με συνεχές ή τμηματικό ωράριο. Συγκεκριμένα η χρέωση περιλαμβάνει τη χρέωση της καταναλωθείσας ενέργειας (ευρώ ανά kWh) και της χρέωσης για το πάγιο (ευρώ ανά τετράμηνο), τα οποία, για το τιμολόγιο κανονικής χρέωσης (ημέρας) βαίνουν κλιμακούμενα όσο αυξάνεται η κατανάλωση, σε αντίθεση με το τιμολόγιο μειωμένης χρέωσης (νύκτας), που είναι σταθερά.
Στο τιμολόγιο κανονικής χρέωσης (ημέρας), οι τιμές χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ευρώ/ΩΧΒ) αναλογούν σε κλίμακες κατανάλωσης τετραμηνιαίας βάσης, δηλαδή σε ποσότητες ρεύματος που καταναλώνονται σε χρονική περίοδο 120 ημερών και τιμολογούνται με συγκεκριμένη τιμή σε κάθε ζώνη κατανάλωσης (0-800 ΩΧΒ, 801-1600 ΩΧΒ, 1601-2000 ΩΧΒ, 2001-3000 ΩΧΒ, κτλ), ενώ στο τιμολόγιο μειωμένης χρέωσης (νύκτας), οι τιμές χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ευρώ/ΩΧΒ) είναι σταθερές, δηλαδή ανεξάρτητες του ύψους κατανάλωσης.
Tο ωράριο εφαρμογής του Μειωμένου (Νυχτερινού) Τιμολογίου οικιακής χρήσης είναι:
- Τμηματικό ωράριο: 2.00-8.00 και 15.30-17.30 για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου και 23.00-7.00 για τη θερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.
- Συνεχές ωράριο: όσοι χρησιμοποιούν το Νυχτερινό τιμολόγιο πριν από το έτος 1988 και στο εν τω μεταξύ δεν έχουν ζητήσει να έχουν το παραπάνω τμηματικό ωράριο, έχουν μειωμένη τιμολόγηση τις ώρες 23.00-7.00 για όλο το έτος. Αυτό το ωράριο (23.00-7.00) δε χορηγείται πλέον.
Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο, ελέγχοντας το μετρητή της παροχής σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν από τις ώρες 15:30 έως 17:30 (από 1η Νοεμβρίου έως την 30η Απριλίου) ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο) ή στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), οπότε θα διαπιστώσετε πιο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου έχετε.
Ποια είναι τα δικαιολογητικά χορήγησης Νυχτερινού τιμολογίου;
Θα πρέπει να τοποθετηθεί από ηλεκτρολόγο, εάν δεν υπάρχει ήδη, ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, διατομής 1,5 τετρ. χιλ.) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση ο ηλεκτρολόγος πρέπει να σας χορηγήσει μια «Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου», στην οποία θα αναφέρεται και αυτός ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης.
Έπειτα από την τεχνική εργασία θα πρέπει να υποβάλετε στη ΔΕΗ τα παρακάτω έγγραφα:
- Αίτηση χορήγησης μειωμένου (νυχτερινού) τιμολογίου (έντυπο ΔΕΗ).
- Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, στην οποία εμφανίζεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης
- Αστυνομική ταυτότητα και τα στοιχεία του ΑΦΜ σας.
και να καταβληθεί η σχετική συμμετοχή για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η Επιχείρηση για τη χορήγηση του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου.
Συμβουλευτείτε έναν αξιόπιστο επαγγελματία ηλεκτρολόγο
Επιλέξτε να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου επαγγελματία ηλεκτρολόγου κι εκείνος αφού εξετάσει το χώρο και την εγκατάσταση θα σας πει με ακρίβεια αν έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε μονοφασικό ρεύμα ώστε να αποφύγετε το τριφασικό. Με το μονοφασικό ρεύμα, σίγουρα έχουμε οικονομικότερο τιμολόγιο σε αντιπαράθεση με ο τριφασικό. Όμως έχει και κάποια μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σπίτια πολλών τετραγωνικών ή που χρησιμοποιούν μεγάλες ή όπως αλλιώς τις λέμε “βαριές” συσκευές (παράδειγμα ανελκυστήρες στις πολυκατοικίες). Για μικρά σπίτια που χρησιμοποιούν συσκευές χαμηλής ενέργειας, είναι μια χαρά.
Είναι πολύ σημαντικό να πιστοποιημένες ηλεκτρολογικές υπηρεσίες από έναν ειδικευμένο τεχνικό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και όχι σε κάποιον φίλο σας που του έμαθε ο μπαμπάς του πως να συνδέει δύο καλώδια. Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη.
Καλέστε μας τώρα για ηλεκτρολόγο
Κλείστε ραντεβού με ηλεκτρολόγο τώρα ώστε να ελέγξει το χώρο σας και να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να διασφαλίσετε έναν χαμηλότερο λογαριασμό ΔΕΗ. Οι εξειδικευμένοι ηλεκτρολόγοι της εταιρείας 24texnikoi είναι εδώ 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να δώσουν λύση στα προβλήματα του σπιτιού σας άμεσα.
Αφήστε μια απάντηση